Poremećaji metabolizma lipida
Koji su to poremećaji metabolizma lipida (masti) u krvi
Holesterol je supstanca koja se nalazi u krvi zdravih osoba. Potreban je tijelu za izgradnju zdravih ćelija, ali visoki nivoi holesterola mogu povećati rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Holesterol se kroz krv prenosi vezan za proteine. Ova kombinacija proteina i holesterola naziva se lipoprotein. Postoje različite vrste holesterola, na osnovu toga šta lipoprotein nosi i to:
- Lipoprotein niske gustine (LDL). LDL, “loš” holesterol, prenosi čestice holesterola kroz
- LDL holesterol se nakuplja u zidovima vaših arterija, čineći ih tvrdim i uskim.
- Lipoprotein visoke gustine (HDL). HDL, “dobar” holesterol, sakuplja višak holesterola i vraća ga u jetru.
Visok holesterol može biti naslijeđen, ali je često rezultat nezdravog načina života, zbog čega se može spriječiti i liječiti. Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i ponekad lijekovi mogu pomoći u smanjenju visokog holesterola.
Genetski poremećaj poznat kao porodična hiperholesterolemija, koji počinje u djetinjstvu, može uzrokovati hronično povišen holesterola tokom cijelog života osobe. Nivoi mogu postati toliko visoki da se komplikacije, kao što su srčani i moždani udar, mogu javiti prerano – čak i u predškolskim godinama – ako se osoba ne liječi od malih nogu.
Povišeni trigliceridi u krvi
Trigliceridi su vrsta masti (lipida) koji se nalaze u krvi. Visok nivo triglicerida može povećati rizik od srčanih bolesti. Nakon obroka, tijelo sve kalorije koje ne mora odmah potrošiti pretvara u trigliceride. Te trigliceride zatim pohranjuje u masne ćelije. Kasnije, između obroka, hormoni oslobađaju trigliceride od kojih proizvode energiju.
Ukoliko se redovno konzumira više kalorija nego što se sagorjeva, posebno iz hrane bogate ugljikohidratima, može se povisiti nivo triglicerida u krvi (hipertrigliceridemija).
Također postoje genetski poremećaji koji mogu dovesti do ekstremno visokih vrijednosti triglicerida u krvi kao što je Hilomikronemija, gdje su pacijenti pod posebno povećanim rizikom od upale gušterače (pankreatitis).
